Cursussen

Cursussen voor kinderen

Mijn atelier is een fijne plek om dingen uit te proberen, fouten te maken, om oplossingen te vinden, om te leren kijken en om plezier te hebben. Kunst maken is geen wedstrijd. Je krijgt geen cijfer. Ik vind het proces belangrijker.

Ik bied cursussen met verschillende technieken aan voor kinderen van groep 4 t/m groep 8. Lessen zijn voor ongeveer 6 kinderen. Er is veel aandacht voor ieder individueel kind en voor zijn of haar individuele creatieve proces.

..

Creatief denken

Voor wie:
Kinderen, groep 4-8
Wanneer:

Zaterdagmiddag 13:00 – 14.30
Waar:
Gruttersdijk 12
Kosten:
per 5 keer: 75,-

Out of the box

Brainstormen, fantaseren, associeren, niet oordelen, overeenkomsten zoeken, alternatieven bedenken. Vrijheid in denken. Tijdens deze lessen zijn we bezig met verzinnen.

We doen spelletjes, opdrachten en oefeningen. We sluiten af met het maken van een tekening of knutselwerk gebaseerd op wat we in de brainstorm hebben gedaan, of wat er naar boven is gekomen. De nadruk ligt hier op het verbeelden, niet op het leren van een specifieke techniek. Er komen wel veel verschillende technieken en materialen aan bod natuurlijk. Ideeën ontstaan ook door eens iets heel anders te doen.

Een cursus over vindingrijkheid en verbeeldingskracht. Ik ben benieuwd wat we allemaal gaan bedenken!

Inschrijven

..

Mash UP

Voor wie:
Kinderen, groep 4-8
Wanneer:

Woensdagmiddag 15.30 – 17.00
Zaterdagochtend 10.00 – 12.00
Waar:
Gruttersdijk 12
Kosten:
per 5 keer: 75,-

Lekker vies worden

“Mash up” betekent 2 of meer dingen die niets met elkaar te maken hebben met elkaar verbinden. Er ontstaat iets nieuws. Dit kan gaan over ideeën of over nieuwe voorwerpen. Aan de hand van (meegebrachte) spullen brainstormen we over wat er allemaal mogelijk is. Daarna gaan we aan de slag!

Mash Up klinkt messy (rommelig). Dat is het meestal niet, maar in deze lessen wel! Oude kleren of een schort aan. We werken met materialen waar je vies van kan worden en dan wil je niet op je nieuwe trui hoeven passen. Papier mache, gips, vilt en verf. Je maakt collages en driedimensionale objecten. Zo ontstaan er niet alleen nieuwe dingen maar leer je ook een hoop verschillende technieken.

We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van restmateriaal. Ik inspireer de kinderen om spullen te verzamelen waarmee ze gaan werken. Soms brengt het vinden van een bepaald ding je op een goed idee. Een jerrycan is al een mooi begin voor poes met krul-staart toch? Alleen nog iets nodig voor het koppie…

Inschrijven

..

Tekenen

Voor wie:
Kinderen, groep 4-8
Wanneer:
Maandagmiddag 15.30 – 17.00
Woensdagmiddag 13:00-14.30
Zaterdagmiddag 15:00 – 16.30
Waar:
Gruttersdijk 12
Kosten:
per 5 keer: 75,-

Observeren en fantaseren

Tekenen begint bij goed kijken. Hoe ziet een bloem er nu eigenlijk precies uit? Uit welke basisvormen is een kat opgebouwd? Wat zijn de verschillende kleuren in een vlammetje? Goed kijken is leuk. We gebruiken verschillende onderwerpen waarbij de kinderen natuurlijk ook zelf mogen aangeven wat ze graag willen leren tekenen.

Waarnemen is één ding, ergens op een andere manier tegen aankijken is ook spannend. We doen het allebei. Op een aantal van de middagen werken we naar waarneming en komen zaken als vorm, diepte, restruimtes en verhoudingen aan bod. Op andere middagen besteden we aandacht aan fantasie tekeningen en versieringen.

We werken zowel groot als klein en met verschillende technieken: potloden van verschillende hardheden, kleurpotloden, houtskool, pen en inkt etc. Dat is gelijk een onderzoek naar de uitstraling van ieder materiaal! Als je nou heel boos bent? Welk materiaal kun je dan het beste pakken? En als je een vrolijke tekening wilt maken?

Inschrijven

..

Breien, haken, vilten

Voor wie:
Kinderen, groep 4-8
Wanneer:

Woensdagmiddag 13.00 – 14.30
Waar:
Gruttersdijk 12
Kosten:
per 5 keer: 85,-

Steekje voor steekje

Als klein meisje leerde ik van mijn oma breien, haken, borduren, en kleren in elkaar naaien. Ik was altijd bezig met de garderobe van mijn poppen en teddyberen. Superhandig dat ik dat nu allemaal kan!

We werken met verschillende textiele werkvormen (breien, haken, borduren, vilten, weven) aan kleine projecten. Sieraden, een etui, telefoonhoesje, tasje of kussentje bijvoorbeeld. Het beste kun je vooraf even vragen welke technieken er op het programma staan want niet iedere techniek komt in 5x aan bod. Oude kleren niet weggooien. Neem ze mee. Daar maken we een nieuwe hippe outfit van of iets heel anders. Zet je fantasie aan het werk!

Tussen de lessen door mag je werkstuk natuurlijk mee naar huis, zodat je lekker een flink stuk verder kunt breien, haken of borduren!

Inschrijven
Meer dan alléén maar tekenen en knutselen.

Bij het trainen van je creatieve vaardigheden verbeter je meer dan je motoriek. Je leert jezelf uiten bijvoorbeeld: met de juiste woorden en beelden overbrengen wat je voelt of hebt bedacht. En je vergroot je denkkracht: oplossingen vinden, overeenkomsten zien, kritisch denken. Je bent in staat oude informatie te combineren en daarmee nieuwe dingen te laten ontstaan.

In mijn lessen zetten we de rechter hersenhelft aan het werk. We zoeken naar nieuwe ideeën. Lessen starten vanuit een vraag, van mij of van de kinderen. Door middel van allerlei brainstorm-technieken komen we tot een (mogelijke) oplossing. Deze werken we uit. Knutselen, tekenen, experimenteren. Cursusgeld is inclusief de materialen die we in het atelier gebruiken, exclusief de materialen om thuis mee door te werken.

Ik zorg voor een ontspannen, tolerante sfeer door de kinderen te stimuleren om op een positieve manier op elkaars werk te reageren. Ik help ze bij het vinden van woorden waarmee ze kunnen omschrijven wat ze zien/ervaren.